Nieuwtjes

E-commerce vanaf 1 juli verplicht met btw van het land van de klant te rekenen

Nieuwe EU-wetgeving vanaf 1 juli 2021

Op 1 juli 2021 gaan er voor de e-commerce nieuwe EU-regels met betrekking tot het heffen van btw in. Deze wetgeving geldt voor Nederlandse webshops met een jaaromzet van minimaal € 10.000,- uit verkopen aan particulieren in EU-landen. Vanaf 1 juli is het verplicht om met de btw van het land van de klant te rekenen. Vanaf het moment dat je boven het drempelbedrag van € 10.000 komt, breng je het btw-tarief in rekening van het EU-land waar je klant gevestigd is. Je buitenlandse btw-aangifte kun je op twee manieren regelen. Je doet een lokale btw-aangifte per afzonderlijk EU-land waarin je hebt verkocht. Of je meldt je bedrijf aan voor de ‘Unieregeling’ binnen het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst.

Voor wie is deze nieuwe wet van toepassing?
De nieuwe EU-wetgeving geldt voor ondernemers die vanuit Nederland producten verkopen en leveren aan particulieren (en/of zakelijke klanten die geen btw-nummer hebben) in andere landen van de Europese Unie, ook wel ‘afstandsverkopen’ genoemd. Dit betreffen voornamelijk webshops. Heb je een webshop, zorg er dan voor dat de prijsstelling juist wordt getoond in de verschillende landen waar je verkoopt. Hiervoor gebruik je het geldende btw-tarief in het betreffende land. Heb je een omzet van minder dan € 10.000,- per jaar? Dan gelden de nieuwe EU-regels niet, je mag dan het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen.

Wat verandert er nog meer per 1 juli?
De nieuwe EU-wetgeving heeft ook invloed op de consument. Vanaf 1 juli vervalt namelijk ook de btw-vrijstelling voor pakketjes met een waarde van maximaal € 22,- die worden ingevoerd vanuit landen buiten de Europese Unie. Dat betekent dat iets kleins bestellen buiten de EU minder interessant wordt voor consumenten. Dit zal ook een groot effect hebben op e-commerceondernemers.

Heeft dit invloed op onze koppelingen?
Deze nieuwe EU-wetgeving heeft invloed op de webshopkoppelingen, indien het gaat om een Nederlandse webshop met een jaaromzet van minimaal € 10.000,- uit verkopen aan particulieren in EU-landen. Want dan moet je zowel in de webshop als in Exact de btw-codes (met bijbehorende btw-percentages) toe te voegen van de Europese landen waaraan je particulier verkoopt. Dit omdat deze verkopen vanaf het derde kwartaal van 2021 ook op de juiste wijze op de btw-aangifte terug horen te komen.

Hoe zit dat met de koppeling tussen de webshop en Exact Online?
Als het gaat om een Nederlandse webshop met een jaaromzet van minimaal € 10.000,- uit verkopen aan particulieren in EU-landen, dan moet je zowel in de webshop als in Exact de btw-codes (met bijbehorende btw-percentages) toevoegen van de Europese landen waaraan je particulier verkoopt. Dit omdat deze verkopen vanaf het derde kwartaal van 2021 ook op de juiste wijze op de btw-aangifte terug horen te komen. Werk je met onze koppeling, dan heb je onze add-on ‘Btw-codes per land’ nodig. Deze kost € 5,- per maand en kun je eenvoudig toevoegen aan jouw xCore-koppeling. Deze add-on geeft je extra instellingen waarbij je kan aangeven welke btw-percentages en land(en) gekoppeld moeten worden aan welke btw-code(s) in Exact Online.
Let op: je dient deze instellingen wel zelf in te stellen binnen de koppeling.

Kort samengevat verandert dit per 1 juli 2021:
– Nieuwe EU-regels gelden voor Nederlandse e-commerceondernemers met een jaaromzet van € 10.000 of meer uit verkopen aan particulieren in EU-landen.
– Er wordt met het btw-percentage van het land van de klant gerekend.
– Aangifte doen in afzonderlijke EU-lidstaten óf gebruik maken van de Unieregeling.
– Uitzondering voor ondernemers met beperkte buitenlandse omzet. Is de omzet in andere EU-landen minder dan € 10.000 per jaar? Dan mag het Nederlandse btw-tarief gerekend worden.
– Vanaf 1 juli vervalt de btw-vrijstelling voor pakketjes met een waarde van maximaal € 22,- die worden ingevoerd vanuit landen buiten de Europese Unie.

Bereid je op tijd voor op deze wetswijziging, het kan namelijk een tijdrovende klus zijn, zowel technisch als administratief. Bekijk voor meer informatie over de nieuwe EU-wetgeving btw e-commerce de website van de belastingdienst.

Logo LinkedIn Logo Facebook Logo Twitter Logo Whatsapp

Lees meer